Koti
Ylös
Merkki- ja kirjatilaukset
Historiasivut
Johtokunta
Säännöt
Kuvia
Kokouspöytäkirjat
Liity jäseneksi
Jäsenmaksu
Joensuu 2010
Tuusula 2013

Sukuseura Facebookissa

Päivitys 23.11.2013

 

 

Pirkko Kotilainen

Täältä se alkoi 50 vuotta sitten:

Kotilanmäki 1954

 Kotilaisten sukuseuran perustamiskokous 26.6.1954 Heinäveden Kotilanmäellä oli läsnä olleelle nuorelle Pirkko Kotilaiselle ikimuistoinen kokemus. Näin Pirkko kertoo 50-luvun alkuvuosista:

Kiinnostus sukuasiaan sai Heinävedellä alkunsa jo varhain. Kuopiossa toimiva opettaja Hannes Kotilainen oli tietääkseni täällä ensimmäinen sytykkeen antaja. Hän kävi mm. Ruokovedellä kotonani, kun isoisäni Emanuel Kotilainen vielä eli. Hän patisteli: 85-vuotias valokuvaajalle! Sukututkimusta Hannes Kotilainen oli jo tehnyt ties kuinka kauan.

Seuraava innostaja oli isännöitsijä Otto Kotilainen. Hän kävi kotonani Liperin Osuusmeijerin silloisen isännöitsijän Väinö Tuhkasen kanssa puhumassa lähinnä maito- ja tuorerehuasiaa. AIV-rehu oli hänen lempiaiheensa. Totta kai me savolaiset vääräleuat annoimme tietenkin hänelle lempinimen Lehtivihreä. Tosin myöhempi nimitys: Suku-Otto oli, totta kai tunnetumpi ja oikeaan osuva. Sukuasia oli hänelle henki ja elämä. Näin 1950-luvun alkuvuosina.

Tultiin vuoteen 1954. Sukuseuran perustamiskokous oli päätetty pitää Heinäveden Kotilanmäellä Miina (o.s.Kotilainen), Leo ja Aila Pelkosen kotona. Sinne esi-isä Matti Kotilainen oli tullut Leppävirran Saahkarlahdesta. Tarina kertoo, että Matti Kotilainen oli otettu väkisin sotaväkeen, josta hän karkasi! Silloin hän muutti vuonna 1727 ”salolle” Heinäveden Kotilanmäelle. Muuttaessaan hän toi mukanaan kultatynnyrin. Asian todenperäisyys on vaikea todistaa, mutta nopeasti hän alkoi vaurastua Heinävedellä ja sai yhtiökumppaneita. Tämän verran taustasta.

Heinäveden perustavan sukukokouksen kova nimi on Tauno Kotilainen. Hän oli hankkeen todellinen ”primus motor”. Ohjelmapuoli oli hänen vastuullaan. Muistan niin hyvin sen innostuksen. Yhteisvoimin tehtiin kokousta varten mm. paljon piirakoita ja pullaa. Ei ollut silloin pitopalvelua.

Ensimmäisenä päivänä 26. kesäkuuta 1954 Kotilanmäellä tarjottiin vieraille lihakeittoa tykötarpeineen. Kahvi kuului tietenkin asiaan ja sitä sai jo oikeasti, kun säännöstely oli vihdoin loppunut maaliskuussa 1954!

Sukuseuran perustava kokous pidettiin ulkosalla. Osanottajia oli paljon, mikä oli suuri ilo. Vieraat olivat majoitettuina tuttavien ja ystävien luona. Hotellia tai vastaavaa majoitustilaa ei Heinävedellä silloin ollut; ehkä oli muuan matkustajakoti.

Sunnuntaina varhain, siis 27. kesäkuuta 1954, kasasimme astiat ja veimme ne Vahvalahteen Aino ja Unto Loikkasen kotiin. Ainon äiti oli Olga Ikäheimonen, omaa sukua Kotilainen. Jumalanpalvelus oli Heinäveden kauniissa puukirkossa ja sen jälkeen kahvitilaisuus Vahvalahdessa.

Olen kirjoittanut päiväkirjaani tuon päivän kohdalle: vettä tuli kuin saavista kaatamalla. Hyvin kuitenkin selvisimme. Sen jälkeen sukulaiset lähtivät koteihinsa, toivottavasti hyvillä mielin. Meille ainakin jäi kokoontumisesta mukava tunne.