Koti
Ylös
Merkki- ja kirjatilaukset
Historiasivut
Johtokunta
Säännöt
Kuvia
Kokouspöytäkirjat
Liity jäseneksi
Jäsenmaksu
Joensuu 2010
Tuusula 2013

Sukuseura Facebookissa

Päivitys 23.11.2013

 

Allun Grillin Allu ja Arno

SUOMEN TUNNETUIMMAT KOTILAISET?

Lauri Kotilainen 

Moottoriravintola Allun Grillistä Vantaan Variston Askotalossa on tullut kulttipaikka, eräänlainen pyhiinvaelluspaikka Mika Häkkisen ihailijoille. Ravintola ja sen pitäjät Allu ja Arno Kotilainen ovat kuuluisia pitkin Eurooppaa. Useampikin ulkomainen moottorilehti on näet esitellyt lukijoilleen niin ravintolan pitäjineen kuin sen suosituimman ruoka-annoksen: Häkä Specialin.

Allun Grillissä on Mikan Häkkisen kantapöytä, jonka jalusta tuoksuu vahvasti kumille. Se kun on tehty kerran ajetuista F1-auton renkaista. Istumme pöydässä Airi ”Allu” ja Arno Kotilaisen kanssa hiljaisen aamuhetken. Kiireinen lounasaika ei ole vielä alkanut, joten Kotilaiset kertovat mielellään tästä monia moottoriurheilun ystäviä kiehtovasta työpaikastaan.

”Aloitimme vuonna –72 pitää huoltoaseman grilliravintolaa ja vuonna –78 aloitimme isommalla huoltoasemalla Kaivokselassa. Vuonna –84 muutimme tähän Askotaloon. Vuonna –88 myimme ravintolan pois ja vietimme rästiin jääneitä kesälomia. Kaksi yrittäjää yritti pitää ravintolaa, mutta pian sama välittäjä myi ravintolan meille takaisin”, Arno kertaa lyhyesti paikan historiaa.

Kolmekymmentä vuotta ja kolme tytärtä

Allu ja Arno ovat olleet naimisissa kolmekymmentä vuotta ja heillä on kolme jo isoa tytärtä. Minna-tytär on Mika Häkkisen kummityttö. Mika piipahtaakin Suomessa käydessään toisinaan Allun Grillillä, jos ehtii kiireiltään. Silloin hän syö oman mieliannoksensa, Häkä Specialin.

Mutta Häkä Special maistuu muillekin vieraille:

”Kyllä sitä menee paljon”, Arno Kotilainen vakuuttaa.

Häkkis-fanien pyhiinvaelluspaikka

Mistä saitte idean moottoriurheilun teemaravintolasta?

”Se oli Mika Häkkisen isän idea. Olemme tunteneet Häkkiset jo 70-luvun alusta. Mikan isä ajoi taksia ja vieraili usein grilliravintolassamme”, Arno kertoo.

Ja aivan niin kuin monissa lehdissä on vuosien mittaan muistettu mainita, Allun Grilli oli Mika Häkkisen kilpa-autoilijan uran ensimmäinen rahoittaja eli sponsori joskus 80-luvun alussa. Sponsorointisumman suuruus ei kuitenkaan ole julkinen asia.

Arno näyttää ravintolan hyllystä muutamia keskieurooppalaisia moottoriurheilualan aikakauslehtiä, saksalaisen Auto Bild -lehden ja ranskalaisen L’eQuipe -lehden, joissa Allun Grilli omistajineen ja Häkä Specialeineen ovat saaneet reilusti palstatilaa. Ja vuosien mittaan näitä lehtijuttuja on ollut vaikka kuinka paljon. Niinpä paikasta on tullut tunnettu ulkomaita myöten.

”Ja japanilaisen Fuji-TV:n kommentaattori teki tämän Mika-aiheisen kirjan, jossa on Mika-Mika-maan kartta. Karttaan on merkitty kuin pyhiinvaeltajien reitiksi niin molempien formula-Mikojen kotipaikat Vantaan Martinlaaksossa, sekä tietenkin tarkasti myös Allun Grillin sijainti.”

Alan harrastajat kyllä osaavatkin paikalle. Esimerkiksi, kun Mika Häkkinen ajoi viimeksi F1-luokan maailmanmestariksi Japanissa, hänen ajoaan oli tullut seuraamaan Allun Grilliin viisikymmentä ruotsalaista Mikan kannattajaa.

”Ne katsoivat kilpailun täällä ja nousivat sitten bussiinsa ja menivät onnellisina kotiin”, Arno muistelee.

Ravintolassa onkin ”kisastudio” aina Formula 1 -ajojen aikaan, ja tarvittaessa aukioloajat joustavat. Suurikuvainen projektiotelevisio näyttää kuminkatkuiset kisat komeammin kuin kotona. Televisiokanavien kuvausryhmät tulevat mielellään jännittämään Mika Häkkisen ratkaisukisoja nimenomaan Allun Grilliin, minnepäs muualle. Ja suurkuvatelevision takaseinä näkyy olevan täynnä julkkisten nimikirjoituksia, aina ministereitä myöten.

Moottoriravintola on samalla McLaren-formulatallin virallisten tuotteiden ostopaikka.

”Tänne tulee puheluja milloin englantilaiselta Häkkisen faniklubilta, milloin Tukholman matkailutoimistolta: mistä McLarenin fanituotteita saa. No meiltähän niitä saa!”

Allu ja Arno Kotilainen eivät vierasta julkisuutta. Mika Häkkisen vanhemmat eivät sen sijaan anna haastatteluja, vaan ovat delegoineet lehdistösuhteiden hoitamisen Kotilaisille: ”Hoitakaa te.”

Lehtimiehet ovatkin tottuneet kääntymään Kotilaisten puoleen, jos heillä on jotakin asiaa Mikan vanhemmille.

Kunnon pihviä ruokaravintolasta

Allun Grilli keskittyy keskellä vilkasta huonekalu- ja kodinkonekaupan keskittymää olemaan pelkästään ruokaravintola. Siksi ravintola menee kiinni arkisin kello 19 ja viikonloppuisin jo iltakuudelta. Henkilökuntaa on kymmenkunta, kun Kotilaiset laskevat itsensä mukaan.

”Kyllä tämä on kivaa!”, Kotilaiset vastaavat yhdestä suusta, kun asiaa erikseen kysyn.

”Kyllä se on kutsumusammatti, me jotenkin tykätään tästä”, Kotilaiset sanovat.

Eikä siitä ole kauan, kun Arno kutsuttiin näyttämään kutsumusammattiaan aamutelevision suoraan lähetykseen.

Ja mitäpä muuta siellä televisiossa laitettiin kuin Häkä Specialia.